Arılar Ölmesin

Bal arıları, tüm dünyada tüketilen taze besinlerin üçte birini tozlaştırmalarıyla besinlerimizin üremelerini sağlar. Maalesef bal arılarıda bizim gibi kimyasal içerikli tarım ilaçlarından etkilenip yok oluyorlar her geçen gün. Bal arıları olmazsa birçok bitki ve yiyecek türleride ortadan kalkacak. Bu güzel minik dostlarımız günde en az 2000 çiçekten ,10.000 kez o incecik kanatlarını 1 dakikada çırparak polen taşıyorlar. Ve bu sırada çok susuyorlar. Onlarda tüm canlılar gibi susuyor ve susuz kalınca etraflarında yuvalarına dönderken su bulamazlarsa yaşamlarını yitiriyorlar.

Hadi arı dostlarımız ölmesin.  Hem dünyamız için hem bizim için çalışan bu mucizevi hayvan dostlarımıza bizde minettarlığımızı göstermek adına arı bahcesi yapalım balkonlarımıza veya pencere önlerimize…

Üstelik bize en mucizevi besini Balı da şifalarıyla yararlanmamız için üretiyorlar…

Buarada onlar suları koku duyuları ile buluyorlar ,bunu biliyormuydunuz? Ben ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım.

Arı Canağını Nasıl yapıyoruz?

İlk önce denizden veya sokaktan taş veya küçük kaya toplayalım ihtiyacımız kadar.

Sonra bir sığ tabak lazım. Taşları sudan geçirdikten sonra sirkeli suda geceden sabaha bekletip suyla durulayalım.

Kullanacağımız tabağıda sudan geçirelim. (deterjan değdirmeyin ltf)

Taşları tabağımıza koyalım. Suyumuz taşlarla aynı seviyede olsun. Çünkü,arılar yüzemez. su içerken eğer derin olursa boğulurlar. o nedenle ayaklarını basacakları kaya veya taşların yüzeyi kuru olmasına dikkat edin lütfen.

Şimdi bu hazırladığımız su çanağını balkona veya müsait gördüğünüz dış mekana koyun. Zamanla kirlenirse çanak veya su sakın endişe edip temizlemeye kalkmayın. Kirli su kaynakları nı daha kolay buluyorlar koku nedeniyle.

Su çanağının yanına da ,lavanta,kekik, kişniş,rezene saksılarından koymayı tercih edebilirsiniz. Veya çiçek olarak sardunya,nergis ,anemon çiçeklerinden birini veya hepsini koyabilirsiniz… Ben lavanta,kekik, adaçayı ve sardunya koydum.

Yağmur yağarsa lütfen yağmur sonrası fazla suyu çiçeklerinize dökün ki gelip suyunuzda boğulmasınlar.

Kokuyla suyu bulduklarını yazmıştım .O nedenle belki görmüşünüzdür havuz a gelirler klor kokusunu alarak ve su içerken maalesef havuza düşerler çoğu çırpınarak kurtulamaz . Eğer, görürseniz lütfen etrafınızda bulduğunuz hemen bir dal ,yaprak yaklaştırırsanız,onlar hemen ona çıkıyor ve siz onlara dokunmadan hemen bir zemine koyarsanız(elinizle itmeyin o kadar incecik kanatları varki zarar görürse uçamazlar) kendilerini toplayarak bir süre sonra uçarak yuvalarına geri dönüyorlar. Lütfen böyle bir arıyı çırpınırken suda veya çamurda veya yerde (ben bir kere susuzluktan yere düşmüş arıya 1 damla su yanına damlatarak, arıyı kurtarma sevinci yaşadım) lütfen orada ona hemen yardım edin. Bizim canımız ne kadar kıymetlise onlarında ve diğer her canlının da aynı şekilde can taşıdığını ve canlarının kıymetli olduğunu unutmayalım.

Ağaçlarda canlı. Onlarında yapraklarına dallarına zarar vermeyelim.

Ayrıca diğer tüm canlılarıda koruyalım. Kedi,köpek ve kuşlara da su kapları hazırlayabilirsiniz.

Unutmayın! Alma verme yasası var. Biz doğadan ,hayvanlardan sürekli alıyoruz. En azından bu şekilde ufacık şeyler yaparak dengeyi biraz olsun dengelenebilirsek ne mutlu bize.

Sevgiyle Kalın!

 

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir