Bugün kahvaltıdan sonra canım çekmedi değil hemen bir yeşil çay yaptım ve içtim geçti… Cildim nemli ve başağrım yok. Ama bugün belirtilerden uyku var. Vücut uyumak ve toparlanmak için sinyal gönderiyor bana. Yapabilirsem 20 dk. dinleneceğim gözlerimi kapatarak.
Şimdi biraz kafeinin beyinle ilişkisine deyinmek istiyorum. Kafein sadece kahvede değil,çay ,çikolata,kola ,enerji içeceklerinde de bulunur. Hep denir ya ,kahve içmeden kendime gelemem sabahları veya sınav zamanı uyanık kalmak için sabahlarken kahve içiyoruz veya gece yolculuğunda uyumamak için kahve molaları verilir, gece mesai çalışanlar içer uyumamak için …Kısaca aslında duyduğum kadarıyla Dünya da en çok tüketilen 2.şey kahveymiş. Nasıl olmasın ki değilmi?
Kafein in bağımlılık etkisi var . Kafeinin zihinsel performansını arttırıcı etkisi aslında kafein molekülünün,beyinde uyku ile yakın ilişkili olan adenozin molekülüne benzerliğidir.Adenozin molekülü,adenozin reseptörüne bağlıdır. Bu bağlanma sinir hücrelerinin aktivasyonunun azalmasına sebep olur.Damarları genişletir ve uyku süresince daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Kafeindeki molekülünün benzerliğinden adenozin reseptörüne kafein molekülü bağlanır ve adonezin damarları genişletici etkisini gösteremez. Sinir hüçreleri aktivitesi azalmaz .Beyindeki kan damarları kasılır çünkü, adenozinin bu damarları gevşetmesini önlemiş olur.Kafeinin bu etkisi beyindeki sinir hücrelerini ateşler.Hipofiz bezi bu durumu acil durum algılar ve adrenal bezlerinden adrenalin salgılar.Kafeinin vücudumuzdaki etkisinin sebebi adenozin molekülünün etkisini durdurmasından kaynaklanır.Bu nedenle kafein tüketirsek ellerimiz titrer,kaslarımız kasılır,üşüme,taşikardi gibi etkileri yaşarız.kafein bu etkilerle bizi uyanık tutar.Başlangıçta 1 kahve ile uyanık kalınabiliniyorsa bir süre sonra uyanık kalmak için kahve tüketimini artırmak zorunda kalıyoruz.Bunun sebebide uzun süreli kafein tüketiminde beyinde adenozin reseptörü sayısını artırmasıdır.Daha fazla adenozin reseptörü olunca ,aynı etkinin sağlanması için daha fazla kafeinin adenozin reseptörüne bağlanması gerekir.Uzun süreli kahve alışkanlığı olunca aynı şeker,alkol,sigara gibi kahveyi de bırakmak zor hale geliyor yani kafein bağımlısı olup çıkıyoruz.
Ama iyi tarafı ; bu bağımlılık diğerlerinden daha masum. Çünkü beyinde oluşturduğu değişiklikler kısa sürelidir.Yani 7-14 gün arası kafein tüketmezsek bağımlılık belirtileri sona eriyor.Yani bu zaman içinde beyin adenozin reseptörleri sayısı azalıp normal sayısına geri dönüyor.
Hadi bakalım az kaldı adenozin reseptörlerimizin normal hale dönmesine,devaamm…
Kaynak:https://www.smithsonianmag.com/science-nature/this-is-how-your-brain-becomes-addicted-to-caffeine-26861037/